Verlichting (Algemeen)

Als we het over energiebesparing hebben is er veel te halen bij de verschillende toegepaste verlichtingssystemen in bedrijfshallen en kantoren.
Veel bedrijven hebben nog conventionele TL verlichting met T8 buizen met vaak grote vermogens van b.v. 58 Watt. Deze verlichting herkent u aan de dikke TL buizen, het knipperen bij inschakelen en de aanwezigheid van een starter bij elke buis.
Moderne systemen hebben dunnere T5-buizen met in verhouding een lager vermogen, een elektronisch voorschakelapparaat en geen starter. Dit noemt men HF (hoogfrequente) TL verlichting. Bovendien zijn deze systemen dimbaar zodat er een daglichtregeling op aangesloten kan worden.
Er kan ook een aanwezigheidsdetector worden aangesloten zodat de verlichting automatisch uitschakelt als er niemand in het vertrek aanwezig is en weer inschakelt als er iemand binnen komt.
HF TL-verlichting is zo’n 40% zuiniger in energieverbruik. Een oude 58W/T8 lamp met een voorschakelapparaat van 12W heeft een zelfde lichtopbrengst als een hoogfrequente 35W/T5 lamp met een elektronisch voorschakelapparaat van 4W.
Bij een oppervlakte van 250 m2 (kosten in 2009 grofweg € 10 per m2) betekent dit een besparing van 40% of wel € 1.000 per jaar. Bij toepassing van daglichtregeling kan de besparing oplopen tot wel 80%.
Bij vervanging van oude verlichtingssystemen in bestaande gebouwen door een energiezuinig verlichtingssysteem komt men in aanmerking voor subsidie via de EIA. Door de EIA leveren dergelijke investeringen u als ondernemer dubbel voordeel op. Niet alleen bespaart u op uw energiekosten, u betaalt ook minder inkomsten- of vennootschapsbelasting.

TL5 adapter

Tegenwoordig zijn er adapters te verkrijgen waardoor het mogelijk wordt over te gaan naar het gebruik van T5 TL buizen zonder de bestaande T8 TL -armaturen te vervangen waardoor u toch het voordeel van een lagere energierekening krijgt. De adapters zijn mét en zonder spiegeloptiek te verkrijgen. Ook deze toepassing komt in aanmerking voor subsidie via de EIA.

Volgens de Arbowet dient u in kantoren te zorgen voor een verlichtingsniveau van 500 Lux. Dus laat wel een meting uitvoeren door uw installateur.

3 Reacties op “Verlichting (Algemeen)

  1. Goed artikel! led verlichting is de toekomst naar mijn mening.

  2. Een T5 adapter lever energie besparing op? Ik dacht het toch niet. Alleen wanneer het VSA uit de conventionele armaturen wordt verwijderd, daarnaast levert dit systeem een lager lichtniveau op.
    D eis is 500 Lux? Dit geldt voor een kantoor, iedere andere ruimte heeft zo zijn eigen eisen conform de NEN-EN 12464. Zwak verhaal dit overigens.

  3. Het aritkel is in 2009 gepost, anno 2016 zijn de mogelijkheden totaal anders. T5 adapters zijn achterhaald, de kaarten zijn opnieuw geschudt. Tijd om over te stappen van T8 naar LED TL lampen met een besparing van 50%. Inclusief bewegingssensoren kan de besparing oplopen tot 95%. Zie hier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s