Lamp met 875.000 branduren (100 jaar)

De meest bekende lamp in de wereld is die van een brandweerkazerne in Livermore, Californië. Hij had een levensduur van 111 jaar met onafgebroken licht geven. Deze lamp, vermeld in het Guinness Book of Records trok de aandacht van de wetenschappers. Hoe is het mogelijk dat een lamp zo lang kan branden?

Ook een Spaanse zakenman onderzocht de gegevens van de lamp en beweert nu met een gloeilamp op de markt te komen, met een levenslange brandingsduur. Benito Muren, de ontwikkelaar van de lamp, zegt dat deze uitvinding biologisch is, geen afval genereert en meer dan 92% op de elektriciteitsrekening zal besparen.

De zakenman is de voorzitter van het EOB, een Electronisch bedrijf in Barcelona. Hun internationale team van ingenieurs is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de lamp zonder vervaldatum. Hier was tien jaar onderzoek voor nodig. Ze hebben zelfs contact gezocht met nakomelingen van de makers van de lamp uit de brandweerkazerne, helaas was er geen documentatie beschikbaar.

De nieuwe lamp zou honderd jaar zonder problemen moeten kunnen branden, mits de electriciteitsinstallatie goed onderhouden is.  De sleutel voor de lange levensduur is het gebruik van koolstofvrij ijzer in de elektronica. De aanwezige koolstof  in een lamp zorgt normaal gesproken voor het smelten van bepaalde onderdelen, waardoor het licht dooft. Volgens Benito Muren beweren veel fabrikanten dat hun lamp 1000, 1500 of 5000 uren kan maken, maar er is geen notaris die dit controleert.

De nieuwe lamptechniek is niet alleen ontwikkeld voor de gloeilamp, maar gebaseerd op een hele lijn van verlichting die varieert van een lamp voor in de woning tot straatverlichting.  De productie is zeer complex en een handmatig proces, vandaar dat de prijs bij aanschaf hoger ligt dan bij een normale lamp. Volgens de EPO electrics is de prijs vergelijkbaar met LED verlichting. Uiteindelijk brengt de lamp een enorme besparing en dus zeker de moeite waard.

De intentie van de uitvinder uit Cordoba is om de ‘veroudering’ tegen te gaan. Volgens hem produceren veel fabrikanten juist producten die na een bepaalde tijd hun werking verliezen, zodat zij hun bestaansrecht houden. De nieuwe lamp veroudert niet, genereert geen afval, een mogelijke energiebesparing van 92% en stoot 70% minder CO2 uit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s