Ultrasoonmetingen

In het onderhoud worden ultrasoonmetingen toegepast om lekkages in, vooral luidruchtige, industrieële omgevingen te detecteren. Veel lekkages treden op in het persluchtsysteem en worden vaak niet opgemerkt ten gevolge van de luidruchtige omgeving. Er zijn metingen bekend waar dertig procent van de perslucht verloren gaat ten gevolge van lekkages. Bij een geinstalleerd vermogen van 80 kW verliest men 24 kW en bij een volcontinue bedrijf van 8000 uur/jaar verliest men ruim 23.000 Euro. 

  Elk luchtlek van 1 mm² doorsnede in een perslucht netwerk van 7 bar, veroorzaakt een lek van 5 m³/u. Dit betekent ongeveer 43 800 m³ verlies per jaar voor één lek. Lekdetectie is een belangrijke kostenbespaarder.

 De prijs van een ultrasoonmeter ligt tussen de 200 en 1000 Euro.
Toch worden persluchtverliezen niet belangrijk genoeg gevonden terwijl men tegelijkertijd de medewerkers op de kantoren wel maant het licht uit te doen als zij niet aanwezig zijn.
De metingen zijn eenvoudig zelf uit te voeren en door de richtmicrofoon op  meetapparatuur zijn lekkages reeds vanaf 6 meter afstand op te sporen.  Behalve persluchtlekkages zijn ook inwendig lekkende condenspotten eenvoudig op te sporen zodat zij tijdig kunnen worden vervangen.

Ultrasoonmetingen worden ook toegepast voor gaslekken, vacuümlekken, wanddiktemetingen van bv. tanks en afstandsmetingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s