Olie-analyse

Vaak wordt door de fabrikant van een werktuig voorgeschreven met welke interval de olie in een systeem vervangen dient te worden, bv. elke 5000 uur of jaarlijks. Hier kan men zich afvragen of dit wel juist is omdat niet de verstreken tijd of het aantal draaiuren maatgevend is voor verversing maar de kwaliteit van de olie in het systeem.

Bij grotere systemen kunnen de kosten van vervanging van olie flink oplopen omdat men niet alleen nieuwe olie moet inkopen maar tegenwoordig ook de kosten voor het afvoeren van afgewerkte olie dient te betalen. Bovendien wordt door het onderhoudspersoneel de nodige tijd aan vervanging van olie besteed. Deze kosten kunnen vaak worden voorkomen door bv. jaarlijks een monster van de gebruikte olie te nemen en deze naar de olieleverancier te sturen waar het oliemonster in het laboratorium wordt onderzocht op viscositeit, vervuiling, koper, zink, chroom en andere sporen.
Bijna alle grote olieleveranciers leveren deze service en men kan de testresultaten en het advies, na inloggen, online bekijken. Voor een gering bedrag ten opzichte van de kosten van olie vervanging leveren zij monsternamesets met daarin een monsterflesje en een etiket. Deze kosten zijn inclusief het laboratoriumonderzoek.
Omdat men hier voor vervanging van de olie uitgaat van de toestand van de olie op het moment van monstername hoort olie-analyse tot het toestandsafhankelijk  onderhoud. Zelf heb ik meegemaakt dat de standtijd van de gebruikte olie meerdere malen vijf maal zo lang was als het door de fabrikant van het werktuig voorgeschreven interval.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s